Tarte aux pommes à l'ancienne - KUKBUK
tarta z jablkami kukbuk

Tarte aux pommes à l’ancienne

1 tortownica

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy koło o grubości 3mm i średnicy 45cm. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Posypujemy obficie cukrem i obsmażamy na złoto. Za pomocą wałka przygotowane wcześniej ciasto przekładamy na blachę i układamy na nim jabłka. Brzegi ciasta zawijamy falbanką. Pieczemy na złoto około 45 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie stygło, dwie łyżki cukru pudru rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i redukujemy do skarmelizowania. Wtedy dodajemy 2 łyżki konfitury morelowej, zagotowujemy i polewamy tym syropem jabłka na cieście. W ten sposób pozbyliśmy się 10 jabłek.

Zostało jeszcze mnóstwo……

 

Bartka Kieżuna.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: