Tartaletki z kurkami - KUKBUK
tartaletki kurki kukbuk

Tartaletki z kurkami

6 tartaletek o średnicy 8 cm

Leśne złoto na kruchym cieście - posypcie pietruszką i chrupcie, póki trwa jesień.

Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki przesianej z solą. Zagniatamy, a gdy uzyskamy ziarnistą konsystencję, dodajemy dwie łyżki wody. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy trzecią łyżkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je z lodówki, rozwijamy z folii i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy i wykrawamy kółeczka o kilka cm większe niż średnica foremek na tartaletki. Przenosimy ciasto do foremek, dokładnie dociskając dno i brzegi. Przycinamy nadmiar ciasta na rantach foremek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut.

Kurki smażymy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno podpieczonych tartaletek wykładamy camembert i rozsmarowujemy po całości. Następnie wykładamy kurki. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremowy i kwasowy smak farszu, do przysmażonych kurek możemy dodać łyżkę crème fraîche.

Tartaletki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

 

Przepis i zdjęcie: vivelacuisine.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: