Tartaletka z wędzonym pstrągiem i łososiem - KUKBUK
tartaletka pstrag losos kukbuk

Tartaletka z wędzonym pstrągiem i łososiem

4 porcje

Ciasto francuskie i ryby z dodatkiem ikry tworzą wspaniałą, maślaną kompozycję. Foremki nie muszą kojarzyć się tylko z deserem!

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykładamy nim dokładnie foremki do tartaletek. Na ciasto kładziemy folię aluminiową i dobrze dociskamy do środka, a na środek foremki wysypujemy groch ceramiczny, żeby dobrze obciążyć blat. Dzięki temu ciasto nie urośnie w piecu i pozostanie cieniutkie i chrupiące. Tartaletki pieczemy 25 minut w 180 stopniach, aż będą złotobrązowe. Gdy ostygną, obcinamy równo brzegi tartaletek i wykładamy je wędzonym łososiem. Jajka smażymy na maśle, w ostatniej chwili dodajemy wędzonego pstrąga. Nakładamy do tartaletek, dekorujemy ikrą z pstrąga i serwujemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: