Tartaletka z karmelizowaną cykorią i gorącym kozim serem - KUKBUK
tartaletka kozi ser kukbuk

Tartaletka z karmelizowaną cykorią i gorącym kozim serem

6 porcji

Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło (lub olej) i układamy przekrojone cykorie. Smażymy je na małym ogniu, ze wszystkich stron tak długo, aż będą przepięknie rumiane i miękkie. Podczas smażenia polecam delikatnie podlewać np. sokiem z pomarańczy lub wodą. Dodajemy miód, czubate masło i krupnik. Podpalamy! Doprawiamy solą, pieprzem i zdejmujemy. Dno foremek obsypujemy listkami tymianku i układamy w nich szczelnie cykorie. Z ciasta wykrawamy 4 kółka dopasowane do kształtu foremki ale tak, aby minimalnie widelcem udało nam się powciskać je za cykorię. Ciasto koniecznie zimne (ja lubię je lekko podwałkować, zawsze od siebie). Przykrywamy szczelnie cykorię ciastem, widelcem robimy kilka dziur i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy ciasto się uniesie i całkowicie zrumieni możemy wyjmować. Lekko wystudzamy, wykładamy na blaszkę jak babkę – cykorią do góry, układamy gruby plaster sera i dopiekamy do rozpuszczenia sera 5-10 minut. Serwujemy z miksem sałat z mocnym winegretem i łyżeczką konfitury cebulowej lub jak ja z konfiturą z sezamu, suszonych fig, pomarańczy i gruszki.

Kto następny?

tartaletka kozi ser kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: