Tarta ze śliwkami - KUKBUK
tarta_sliwkowa kukbuk

Tarta ze śliwkami

6-8 porcji

Migdałowy krem i śliwki na kruchym cieście. Tarta grzechu warta!

Mąkę i sól przesiewamy do miski. W środku robimy wgłębienie, do którego wsypujemy cukier i wbijamy żółtka. Mieszamy palcami. Dodajemy masło i jak najszybciej zagniatamy ciasto. Gdy jest już gładkie, formujemy je w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je z lodówki, rozwijamy z folii i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy od środka ku zewnętrznym krawędziom, aż powstanie koło o średnicy większej o kilka cm niż średnica formy na tartę. Za pomocą wałka przenosimy ciasto na formę do tarty. Dokładnie dociskamy dno i brzegi. Przycinamy nadmiar ciasta na rantach formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15-20 minut. W tym czasie przygotowujemy masę migdałową oraz śliwki.

Masło, cukier puder, mączkę migdałową oraz jajka miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę o konsystencji kremu. Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy pestek. Na podpieczony kruchy spód do tarty wykładamy masę jajeczno-migdałową, a na niej układamy śliwki. Pieczemy przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

 

Przepis i zdjęcie: vivelacuisine.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: