Tarta z kremem cytrynowym i bezą - KUKBUK
tarta cytrynowa kukbuk

Tarta z kremem cytrynowym i bezą

1 tortownica

Z mąki, masła i cukru opuszkami palców zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy nią tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i dociskamy do dna i boków, by utworzyć spód ciasta. Schładzamy, po czym pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Musi być złote! Odstawiamy do wystudzenia.

Żeby uzyskać idealnie gładki krem cytrynowy, skórkę z owoców ścieramy na tarce i miksujemy z pozostałymi składnikami, oprócz soku z cytryny, który dodajemy na końcu. Masę przekładamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, nieustannie mieszając; nie pozwalamy, by się zagotowała. Studzimy i wykładamy na ciasto.

Przygotowujemy bezę. Część cukru (170 gramów) wsypujemy do rondelka. Zalewamy wodą i mieszamy. Zagotowujemy, nie mieszając. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy resztę cukru (30 gramów). Syrop cukrowy jest gotowy, kiedy na powierzchni pojawiają się duże bąble. Delikatnym, wąskim strumykiem wlewamy go do białek, stale ubijając. Po przelaniu całego syropu kontynuujemy ubijanie jeszcze przez 5 minut.

Tak przygotowaną masę białkową wykładamy na krem cytrynowy. Tartę wstawiamy do piekarnika, na środkową półkę, i opiekamy przez 3-4 minuty grillem rozgrzanym do 220 stopni, pilnując, by beza się nie przypaliła.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: