Tarta z gruszkami - KUKBUK
Tarta z gruszkami kukbuk

Tarta z gruszkami

1 tarta

Duża tarta czy małe tartaletki? To zależy, jak duży masz apetyt na kruche ciasto z soczystymi gruszkami i wiórkami kokosowymi.

Mąkę, sól i cukier mieszamy w misce, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i wszystko dokładnie siekamy nożem lub siekaczem do ciasta kruchego. Następnie dokładamy żółtko, wlewamy zimną wodę i szybko wyrabiamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, aby się dobrze schłodziło. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na lekko obsypanym mąką blacie. Wykładamy ciastem formę na tartę o średnicy 20-22 centymetrów. Nakłuwamy je delikatnie widelcem, kładziemy na nie papier do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub fasolą. Podpiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze kilka minut.

Masło, cukier, migdały, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy mieszamy w misce, następnie dodajemy roztrzepane jajka. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu kładziemy obrane i pokrojone na ćwiartki gruszki. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut. Studzimy na kratce. Tartę możemy posypać przed pieczeniem płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi, a upieczoną i wystudzoną udekorować gorzką czekoladą lub cukrem pudrem. Tartę możemy również upiec w małych foremkach, pamiętając o tym, aby skrócić czas pieczenia – te ze zdjęć były pieczone około 20 minut.

 

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: