Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem - KUKBUK
tarta brukselka pieczarki kukbuk

Tarta z brukselką, pieczarkami i boczkiem

4-6 porcji

Poczciwa brukselka na warzywnej tarcie zyskuje nowe, lekko orzechowe oblicze.

Ciasto francuskie przekładamy do formy do pieczenia tarty. Nadmiar ciasta odcinamy nożem, a formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy około 7 minut, wcześniej nakłuwając ciasto widelcem.

Boczek kroimy na drobne kawałki i lekko przesmażamy, podobnie postępujemy z pieczarkami.

Jarmuż myjemy i osuszamy, a następnie dzielimy na drobne kawałki. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy, a następnie na spód wykładamy jarmuż, podsmażone pieczarki i boczek. Następnie brukselkę obieramy z wierzchnich liści, myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, które następnie układamy na tarcie.
W miseczce mieszamy śmietanę i roztrzepane jajko, dodajemy parmezan, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wylewamy mieszankę na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 30 minut.

 

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: