Tarta truskawkowa - KUKBUK
tarta

Tarta truskawkowa

1 okrągła forma

Tartę pieczemy, wykładamy kremem waniliowym i na koniec dekorujemy truskawkami. Świetny sposób, aby dodać dojrzałym truskawkom jeszcze więcej uroku!

Masło ucieramy z cukrem i solą, aż do uzyskania miękkiej i kremowej masy. Mieszamy z mąką, żółtkami i wodą. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli będzie zbyt kruche, można dodać więcej wody, a gdy zbyt lepkie, dosypać mąki. Następnie cienko rozwałkowujemy, delikatnie podsypując mąką, przekładamy do naczynia na tartę, nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na min. pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy do niego wyłożony papierem do pieczenia i obciążony ziarnami fasoli spód do tarty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż ciasto będzie złocistobrązowe.

W tym czasie przygotowujemy krem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy zimnym mlekiem. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Następnie dodajemy ziarna wanilii. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie łączymy obie masy (uważając, żeby jajka się nie zważyły). Jeszcze ciepły krem wykładamy na ostudzone ciasto. Dekorujemy truskawkami.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku