Tarta tatin z botwiną - KUKBUK
tarta tatin z botwina

Tarta tatin z botwiną

4 porcje

Kawał ciasta nie tylko dla wielbicieli słodyczy, choć tej w buraczkach nie brakuje.

Potrzebna będzie patelnia z rączką odporną na wysoką temperaturę. Botwinę dokładnie myjemy, oddzielamy liście od korzeni, które obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od rozmiaru. Te kawałki wrzucamy na patelnię, dodajemy oliwę i smażymy na wolnym ogniu. Po mniej więcej 10 minutach, kiedy nieco zmiękną, wrzucamy przepołowioną, pozbawioną pestek papryczkę chili, szalotki, tymianek, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy, aż cebulki się zeszklą. Wlewamy ocet, syrop klonowy i dorzucamy resztkę botwiny (liście i ogonki liściowe). Gotujemy chwilę, do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia, przykrywamy na patelni farsz ciastem, którego brzegi delikatnie zawijamy. Na środku robimy nożem dziurkę, przez którą będzie wydostawać się para. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut, aż ciasto się dobrze zarumieni. Wyjmujemy z piekarnika i odwracamy, pomagając sobie talerzem. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany.

© KUKBUK 2017