Tarta tatin z buraczkami z cykorią - KUKBUK
tarta tatin buraki kukbuk

Tarta tatin z buraczkami z cykorią

4 porcje

Karmelizowane buraki, domowe ciasto francuskie i francuski winegret - idealna propozycja na elegancki obiad.

Gotujemy buraki. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drobno pokrojone masło, mieszamy. Dolewamy po trochu wody. Ugniatamy, aż uzyskamy sprężystą kulę. Na obsypanej mąką powierzchni formujemy z ciasta prostokąt i wałkujemy do 1 cm grubości. Składamy jak list: 1/3 prostokąta do środka z jednej i z drugiej strony, przekręcamy o 45 stopni, by wałkować prostopadle do poprzedniego wałkowania. Powtarzamy proces ze składaniem i wałkowaniem pięć razy. Zawijamy ciasto w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rozwałkowujemy ciasto na lekko obsypanej mąką powierzchni do grubości 5 mm. Okrągłą formę o średnicy 20 cm, w której będziemy piec tartę, przykładamy do góry nogami do ciasta i tniemy wokół. Zawijamy wycięty krążek w folię i wkładamy do lodówki.

 

Ugotowane buraki obieramy ze skórki, tniemy na pół. Cykorię myjemy, obieramy z pożółkłych liści i kroimy wzdłuż na pół. W patelni, którą będziemy mogli umieścić w piecu, lub w formie do pieczenia, jeśli jest przystosowana do używania nad ogniem, rozpuszczamy masło z oliwą, dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz. Mieszamy, wkładamy ciasno buraki i cykorię i tak balansujemy naczyniem, by warzywa oblał sos, po czym podsmażamy przez około 5 minut. Wyłączamy palnik, przykrywamy naczynie folią i przekładamy do piekarnika na około 20 minut. Wyjmujemy z pieca, dopilnowujemy, by buraki leżały wypukłą stroną do dołu formy, wyjmujemy krążek ciasta z lodówki, kładziemy na warzywach i wciskamy brzegi ciasta dokładnie do dna formy. Ponownie wkładamy do piekarnika na około 20 minut, aż ciasto urośnie i lekko zbrązowieje. Po wyjęciu formy z piekarnika pozostawiamy tartę na 15 minut, po czym przykrywamy talerzem, przekręcamy do góry nogami. Wlewamy na wierzch resztki sosu z brytfanny na buraki. Składniki winegretu wkładamy do słoika, zakręcamy i mieszamy. Wylewamy na tartę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i liśćmi szałwii.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: