Tarta porowa - KUKBUK
tarta_porowa kukbuk

Tarta porowa

1 okrągła forma

Niektóre połączenia zawsze się sprawdzają, na przykład słodki por i słona szynka dojrzewająca. Tarta grzechu warta.

Ciasto rozwałkowujemy cienko i kładziemy na dnie foremki (o średnicy około 30 cm) wyłożonej pergaminem. Widelcem robimy w cieście dziurki, wysypujemy czymś ciężkim (np. ziarnami fasoli lub grochem ceramicznym) i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut, aż ciasto zrobi się złociste. Odstawiamy na bok.

Z pora odcinamy tylko białe części, cebulę obieramy i wszystko blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Następnie hartujemy w wodzie z lodem. Pora kroimy na plastry, a cebulę na pół i wyciągamy pojedyncze „łódeczki”.

Na spodzie z upieczonego ciasta układamy plasterki pora oraz cebulę. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz parmezanem. Gotowy sos wylewamy na spód z cebulą i porem. Na wierzchu układamy czosnek pokrojony w plasterki i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 15-20 minut, aż sos się zetnie.

Szynkę podsmażamy, aż będzie chrupiąca, i jej kawałkami dekorujemy tartę. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017