Tarta z marchewką, cukinią i mascarpone - KUKBUK
tarta cukinia marchewka kukbuk

Tarta z marchewką, cukinią i mascarpone

1 tarta

Widowiskowa tarta pełna cienkich plasterków warzyw, stojących na baczność na tłuściutkim mascarpone.

Mąkę przesiewamy do miski, rękoma mieszamy w niej masło z mąką, aż będzie sypkie i lekko grudkowate. Żółtko łączymy z wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie i łączymy z masą maślano-mączną, dorzucamy pół łyżeczki soli. Jeśli to konieczne, dodajemy łyżkę wody, aby ciasto lepiej się połączyło. Zagniatamy, aż będzie w miarę gładkie. Spłaszczamy je i zawijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki na 30-40 minut.

 

Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki, żeby trochę się ogrzało. Formę o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Układamy ciasto na dnie, formujemy trochę wyższy brzeg. Przykrywamy je papierem do pieczenia i obciążamy na czas pieczenia grochem ceramicznym albo na przykład suchą fasolą. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy na kratkę, aby wystygło.

 

Obieramy marchew, a następnie płaską obieraczką lub mandoliną tniemy ją na płaskie długie paski. Paski marchewki krótko blanszujemy. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy i delikatnie suszymy. Cukinię tniemy w podobne, długie cienkie paski.

 

Spód tarty smarujemy serkiem mascarpone doprawionym solą i pieprzem. Na nim układamy paski marchwi na przemian z cukinią w kształt spirali, aby w całości pokryły wierzch tarty. Zapiekamy w 190 stopniach 8-10 minut.

© KUKBUK 2017