Tarta z marcepanem, malinami i czekoladą - KUKBUK
tarta mascarpone czekolada kukbuk

Tarta z marcepanem, malinami i czekoladą

1 tortownica

sól

Mąkę przesiewamy przez sitko, formujemy kopiec. Wrzucamy masło w kawałkach, dodajemy sól i cukier. Najpierw zagniatamy czubkami palców i dokładamy powoli żółtka, potem dłonią krótko wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, spłaszczamy ją i owiniętą folią wkładamy na godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty smarujemy tłuszczem. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 milimetrów. Przekładamy do formy tak, aby boki wystawały i ręką dogniatamy delikatnie do rantów (nadmiar ciasta może nieco wystawać poza formę). Chłodzimy ciasto ponownie, przez mniej więcej 30 minut. Po tym czasie przykrywamy je pergaminowym krążkiem wyciętym tak, aby zasłonił też brzegi. Pokrywamy go grubą warstwą suchej fasoli. Podpiekamy przez 15 minut. Po kwadransie zdejmujemy papier z ziarnami i zostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez mniej więcej 20 minut. Wyjmujemy, kiedy się przyrumieni. Studzimy.

Przygotowujemy warstwę marcepanową. Płatki migdałowe i cukier puder miksujemy na proszek. Pod koniec miksowania wlewamy rum (lub wodę). Powstałą masą smarujemy spód z ciasta. W garnuszku rozgrzewamy miód, pozwalając mu się lekko zrumienić, wrzucamy mrożone maliny, imbir oraz żelatynę. Podgrzewamy przez 5 minut, mieszamy. Studzimy lekko, blendujemy na purée i przecieramy przez drobne sito. Studzimy, czekając, aż zgęstnieje. Wykładamy na masę marcepanową. Na garnku z gotującą się wodą umieszczamy metalową miskę, rozpuszczamy w niej czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Dodajemy podgrzaną lekko crème fraîche lub śmietanę. Podgrzewamy krótko, mieszając. Zdejmujemy z ognia, solimy. Po 10 minutach dokładamy zimne masło. Ostudzonym, gęstym kremem czekoladowym wypełniamy tartę i cierpliwie czekamy, aż zastygnie.

© KUKBUK 2017