Tarta malinowo-różana - KUKBUK
Tarta malinowo-rozana kukbuk

Tarta malinowo-różana

1 foremka

Słodka i pachnąca jak lipcowe wieczory.

Rozpoczynamy od przygotowania spodu ciasta: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie łączymy z pianą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej kwadratowej blachy (20 cm x 20 cm) i pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Po ostygnięciu wydrążamy biszkopt na głębokość półtora centymetra, pozostawiając ścianki o grubości około 1½ cm.

Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Gdy zrobi się sztywna, dodajemy po łyżce mascarpone i mieszamy, aż masa nabierze gładkości. Na koniec dodajemy wodę różaną i mieszamy.

Galaretkę malinową przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszając o 2 łyżki ilość wody. Gdy galaretka lekko ostygnie, dodajemy do niej wodę różaną.

Masę z serka mascarpone wykładamy na wydrążony spód biszkoptu. Na masie ściśle układamy maliny (zagłębieniami do góry). Do każdej z malin wlewamy porcję zastygającej galaretki malinowo-różanej. Gotowe ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem ozdabiamy listkami mięty i oprószamy cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: