Tarta z karmelizowanymi buraczkami - KUKBUK
tarta z buraczkami kukbuk

Tarta z karmelizowanymi buraczkami

4 porcje

Pozycja obowiązkowa dla wielbicieli botwiny, idealna do kosza piknikowego!

Zimne masło drobno szatkujemy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy. Pieczemy przykryte folią aluminiową i obciążone fasolą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Ściągamy folię i podpiekamy jeszcze kilka minut, a następnie dodajemy nadzienie.

Odcinamy buraczki od natki botwinki, obieramy i przesmażamy na patelni z rozgrzanym octem balsamicznym. Natkę botwinki myjemy i wysuszamy. Mieszamy śmietanę, jajka, białko, wyciśnięty przez praskę czosnek i starty parmezan, a następnie doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy ciasto podpiecze się w piekarniku, układamy na wierzchu pokrojoną botwinkę (zostawiamy garść do dekoracji) i zalewamy masą, a następnie pieczemy ok. 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną świeżą natką botwinki i posypujemy karmelizowanymi buraczkami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: