Tarta z karmelizowaną w miodzie cebulą - KUKBUK
tarta_cebula kukbuk

Tarta z karmelizowaną w miodzie cebulą

4 porcje

Cebula w słodkim wydaniu nie wyciska łez, no chyba że te z radości nad pysznym kąskiem!

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło i za pomocą palców (można użyć blendera) rozdrabniamy całość, aż powstaną małe grudki. Stopniowo dodajemy wodę i mieszamy tylko do połączenia składników (inaczej ciasto będzie twarde). Ciasto owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę o średnicy 23 cm. Nakłuwamy je widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy grochem ceramicznym i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie papier i groch zdejmujemy i dopiekamy spód tarty przez kolejne 5 minut. Studzimy.

 

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki (najlepiej użyć mandoliny). Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy oraz masło i dodajemy plasterki ziemniaków. Smażymy je przez 15 minut, aż zmiękną. Usmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni i studzimy. Cebule kroimy w ćwiartki, po czym układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrapiamy je oliwą, posypujemy posiekanym czosnkiem i curry oraz polewamy miodem. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku, aż będą chrupiące, ale nie rozpadające się.

 

Śmietanę mieszamy z ricottą oraz jajkami, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką. Na podpieczonym spodzie układamy plasterki usmażonych wcześniej ziemniaków. Zalewamy je śmietaną z jajkami oraz ricottą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Farsz powinien lekko zbrązowieć i się zapiec. Tartę podajemy z upieczonymi ćwiartkami czerwonej cebuli oraz rukolą.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: