Tarta di limone - KUKBUK
tarta_di_limone_kukbuk

Tarta di limone

1 ciasto

Aby uzyskać idealnie gładki krem cytrynowy, skórkę z owoców ścieramy tarką i miksujemy z pozostałymi składnikami, oprócz soku z cytryny, który należy dodać na końcu. Masę przekładamy na patelnię i podgrzewamy na małym ogniu przez 10 minut, nieustannie mieszając; nie pozwalamy, by się zagotowała. Studzimy.

 

Ciasto zagniatamy, dzielimy na dwie nierówne części i rozwałkowujemy. Większy placek wkładamy do okrągłej foremki, mniejszy rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przyciętym do rozmiaru foremki (to sposób Roberta na właściwy rozmiar i kształt ciasta), i oba wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto na blasze przykrywamy kremem. Na krem nakładamy drugi placek. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: