Tarta czekoladowa - KUKBUK
Tarta czekoladowa kukbuk

Tarta czekoladowa

1 okrągła forma

Tarta czekoladowa.

tarta czekoladowa kukbuk

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce rozcieramy masło z cukrem pudrem oraz mąką migdałową i zagniatamy na ciasto. Dodajemy jajko, trochę ekstraktu waniliowego, szczyptę soli i zagniatamy ponownie. Dodajemy mąkę, zagniatamy raz jeszcze i formujemy z ciasta kulę.

Foremkę na tartę wykładamy papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto na okrąg, przekładamy do foremki, przykrywamy papierem do pieczenia i wypełniamy soczewicą (lub obciążnikami ceramicznymi, aby ciasto się nie napowietrzało). Pieczemy przez 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążnikami i odstawiamy ciasto na bok.

Aby przygotować nadzienie, zagotowujemy śmietankę w rondlu. W międzyczasie kroimy czekoladę na drobne kawałki. Zdejmujemy śmietankę z ognia, dodajemy czekoladę, masło i mieszamy wszystko na gładką, kremową masę. Odstawiamy na chwilę, aby mikstura przestygła, po czym przelewamy ją do foremki z ciastem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Wskazówka szefa kuchni:
Tartę można przygotować z wyprzedzeniem, ale należy wyjąć ją na godzinę przed podaniem, aby nadzienie miało bardziej kremową konsystencję.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: