Tarta brzoskwiniowa z rozmarynem - KUKBUK
tarta_z_brzoskwiniami kukbuk

Tarta brzoskwiniowa z rozmarynem

1 ciasto

Zioła w deserze? Spróbujcie tej aromatycznej tarty, a już nigdy was to nie zdziwi.

Brzoskwinie obieramy ze skórki (można zalać je wrzątkiem i chwilkę w nim potrzymać, wtedy skórka łatwiej schodzi), obrane kroimy w kostkę i zasypujemy w garnku cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aż puszczą sok. Następnie gotujemy je, uprzednio dodając posiekany rozmaryn. Po zagotowaniu dodajemy serek mascarpone i szybko mieszany, tak aby serek się nie zważył. Ważne jest, aby ich nie rozgotować na „papkę”.

 

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier i pokrojone w kawałki zimne masło. Rozcieramy palcami  masło z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodajemy jajko i szybko zagniatamy wszystkie składniki, łącząc je w kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

 

Do miski wsypujemy cukier, mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy składniki aż powstaną grudki (kruszonka).

 

Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wyjmujemy formę, na wierzch ciasta nakładamy brzoskwinie i wszystko posypujemy obficie  kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut, dopóki kruszonka lekko się nie zarumieni.

 

Po ostygnięciu można posypać tartę cukrem pudrem.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Paulina Jaśkowska, laureatka edycji „rozmarynowej” konkursu „Ogródek na talerzu”.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: