Tarta anyżowa z agrestem - KUKBUK
bartek kiezun agrest kukbuk

Tarta anyżowa z agrestem

Anyż się kocha albo się go nienawidzi. Dla tych, którzy darzą go sympatią, mamy prosty włoski przepis na lato.

Z mąki, masła i cukru zagniatamy czubkami palców wilgotną kruszonkę. Wsypujemy ją do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy, by przykleić ciasto do dna i boków. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

Amaretti delikatnie kruszymy i skrapiamy likierem anyżowym.

Śmietanę podgrzewamy w rondelku, jajka roztrzepujemy w misce z cukrem. Kiedy śmietana zawrze, zalewamy nią jajka i mieszamy dokładnie, by połączyć składniki.

Część pokruszonych ciasteczek i owoców rozsypujemy na upieczonym cieście. Zalewamy śmietaną z jajkami, wierzch posypujemy anyżem, resztą amaretti i agrestu. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Krem powinien zrobić się leciutko złoty.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: