Tagliatelle z dorszem, cukinią i młodymi porami - KUKBUK
pasta z dorsza Agata Wojda KUKBUK

Tagliatelle z dorszem, cukinią i młodymi porami

4 porcje

Agata Wojda w korespondencji z Chorwacji podaje prosty przepis na sos nie tylko do makaronu.

Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z pomarańczy. W garnku wstawiamy wodę na makaron, doprawioną odrobiną soli. Na patelni z wysokim brzegiem rozgrzewamy masło i wrzucamy pory pokrojone w cienkie plastry i niewielkie, jak mały paznokieć, kawałki cukinii – pamiętajcie, aby wyciąć z niej środek z pestkami. Smażymy około 3 minut – w trakcie dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i odrobinę soli. Dorzucamy rybę, wlewamy wino i na 3 minuty zapominamy – niech się redukuje.

Makaron wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy al dente. Do ryby dokładamy śmietanę, estragon, curry, musztardę i pieprz. Nie przetrzymujemy sosu zbyt długo na patelni, tylko lekko powinien się zredukować.

Ugotowany makaron odcedzamy i delikatnie łączymy z zawartością patelni. Nie zwlekamy z jedzeniem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: