Tagliatelle z bobem i kurkami - KUKBUK
tomek na tropie makaron z bobem

Tagliatelle z bobem i kurkami

Lipcowe przeboje w jednym daniu.

Bób blanszujemy przez półtorej minuty w osolonej wodzie, odcedzamy (zachowujemy wodę z gotowania), chłodzimy i obieramy. Kurki oczyszczamy, czosnek i pietruszkę siekamy, ser ścieramy. Do wody pozostałej po gotowaniu bobu wrzucamy makaron i gotujemy tak, by był nieco twardy (al dente). W czasie gdy makaron się gotuje, podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią kurki. Kiedy delikatnie się przyrumienią, dokładamy połowę masła, wrzucamy czosnek, smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy bób i smażymy minutę. Wlewamy na patelnię kilka łyżek wody z gotowania makaronu, wrzucamy resztę masła i połowę sera. Mieszamy do uzyskania kremowego sosu, w razie potrzeby dolewamy wody z gotowania makaronu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odcedzony makaron i pietruszkę, dokładnie mieszamy. Podajemy posypane resztą sera.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: