Tagliatelle z pomidorami, białą kiełbasą i ricottą - KUKBUK
tagliatelle pomidor kielbasa kukbuk

Tagliatelle z pomidorami, białą kiełbasą i ricottą

2 porcje

Ten sos najlepiej będzie smakował z domowym makaronem, może to czas, żeby nauczyć się go robić?

Na oliwie podsmażamy boczek i białą kiełbasę, który wyciskamy, formując kulki prosto na patelnię. Podsmażamy. Dodajemy cebulę, szklimy ją, następnie na chwilę dodajemy drobno posiekany czosnek (uważamy, żeby się nie przypalił) i wlewamy białe wino. Mieszamy, zagarniając z dna patelni mięso wraz z wytopionym tłuszczem i warzywa. Dodajemy drobno posiekany seler i dusimy, aż alkohol odparuje, po czym dodajemy przecier pomidorowy. Całość porządnie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody i dusimy przez 2-3 minuty. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą do smaku.

Gotujemy i odcedzamy makaron. Na dnie garnka zostawiamy odrobinę wody z gotowania. Makaron wrzucamy na patelnię z sosem, dodajemy wodę z gotowania (około 50 ml) i mieszamy.

Tagliatelle formujemy na talerzu, posypujemy startym serem ricotta salata, dodajemy rukolę i świeżo zmielony pieprz.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: