Tafelspitz, czyli sztuka mięsa z młodymi warzywami - KUKBUK
tafelspitz kukbuk

Tafelspitz, czyli sztuka mięsa z młodymi warzywami

4 porcje

Po górskich przeprawach każdemu należy się solidna porcja mięsa, aby uniknąć spadków energii.

W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej oczyszczoną i pokrojoną na duże kawałki włoszczyznę oraz mięso i przyprawy, gotujemy powoli około 2 godzin.

Kości szpikowe doprawiamy solą oraz pieprzem i pieczemy na blasze w 220 stopniach przez
10-12 minut. Gotowe warzywa kroimy na mniejsze kawałki, mięso na plastry i układamy wszystko w
głębokich talerzach, dokładamy kości i zalewamy rosołem. Dekorujemy posiekanym szczypiorem i liśćmi selera. Możemy także podać danie w oryginalnej wersji – ze świeżo
tartym chrzanem i jabłkiem.

 

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: