Szynka praska - KUKBUK
szynka praska kukbuk

Szynka praska

1 szynka

Szynkę peklujemy w roztworze soli peklowej i zagotowanej wody (70 g soli na litr) przez 7-10 dni (mamy wtedy dużo czasu, by zastanowić się nad swoim zachowaniem i obiecać w duchu poprawę). Wyciągamy i płuczemy raz. Gotujemy bardzo wolno w lekko osolonej wodzie z czosnkiem, liśćmi laurowymi, goździkami i pieprzem aż do uzyskania 56 stopni na termometrze wewnątrz szynki. Ściągamy ją z ognia i studzimy szynkę w płynie. Gdy szynka się studzi, przygotowujemy chleb na zakwasie i gdy jest gotowy do formowania, owijamy nim ostudzoną i osuszoną szynkę. Postępujemy tak, jak byśmy postępowali z bochenkiem chleba w foremce. Pieczemy według wspomnianego przepisu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: