Szybkie steki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi warzywami - KUKBUK
stek poledwica kukbuk

Szybkie steki z polędwicy wieprzowej z grillowanymi warzywami

4 porcje

Mięso i warzywa to kombinacja idealna na kolację, a szczypiące w język korniszony jeszcze dodają smaku.

Przygotowujemy warzywa do grillowania – myjemy je i kroimy wzdłuż na średniej wielkości kawałki. Polewamy oliwą, posypujemy solą oraz pieprzem, następnie grillujemy na patelni do grillowania, aż zmiękną i będą smakowicie zrumienione. W tym czasie przygotowujemy mięso.

Mięso myjemy i kroimy na w miarę cienkie plastry, ale też niezbyt cienkie – polędwica jest delikatnym kawałkiem mięsa i smaży się ją krótko. Każdy kawałek nacieramy oliwą. W moździerzu rozgniatamy ziarna pieprzu (niech nie będą zbyt drobne), wysypujemy na płaski, duży talerz, dodajemy sól. Następnie rozkładamy na mieszance mięso i dokładnie obtaczamy.

Rozgrzewamy patelnię do grillowania i smażymy kawałki polędwicy dokładnie z każdej strony, około 1-2 minuty na stronę – czas smażenia zależy od grubości mięsa. Steki podajemy z grillowanymi warzywami oraz chrupiącymi korniszonami Krakus.

Autor i zdjęcia: Anna Matuszczak

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: