Szybkie kruche ciasteczka z marakują - KUKBUK
ciastka z marakuja kukbuk

Szybkie kruche ciasteczka z marakują

1 blacha

Zagniatamy szybko elastyczne ciasto i odkładamy je do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy, najlepiej partiami, i wycinamy małe ciasteczka w kształcie kółek (u mnie średnica około 2,5 centymetra). Pieczemy na papierze na złoto. Studzimy. Czas na szybki krem. Do garnuszka wlewamy sok z cytryny i dokładamy przetarte przez sitko wnętrze marakui. Dodajemy cukier i podgrzewamy. W niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gotującej się zawartości garnuszka. Gdy zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, dokładamy żółtka i energicznie mieszając, lekko podgrzewamy. Dodajemy masło i czekoladę, dwa szybkie ruchy rózgą i studzimy. Wyciskamy krem na każde ciastko i obsypujemy kruszonymi solonymi pistacjami. Układamy ciasteczka w autorskim pudełeczku z oprószonym cukrem pudrem dnem. Czy pani się poczęstuje…?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: