Szybki budyń jaglany z dżemem truskawkowym - KUKBUK
budyn jaglany truskawki kukbuk

Szybki budyń jaglany z dżemem truskawkowym

2 porcje

Sycący krem z kaszy jaglanej podany ze karmelizowaną pietruszką i dżemem truskawkowym. Słodkie, a zdrowe!

Kaszę prażymy na suchej patelni, przesypujemy na sito i płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Przekładamy do rondla, zalewamy jedną szklanką mleka roślinnego i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut (kasza musi być miękka, a mleko powinno się wchłonąć). Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika/misy blendera, zalewamy drugą szklanką mleka roślinnego i blendujemy na gładką masę.

Pietruszki myjemy i obieramy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Do rozpuszczonego tłuszczu wrzucamy pietruszki, dodajemy łyżkę miodu, szczyptę soli, cynamon oraz małą gałązkę rozmarynu. Delikatnie mieszamy. Smażymy pietruszki od 5 do 7 minut.

Przekładamy budyń do miseczek, na wierzch układamy łyżeczkę dżemu Łowicz 100% truskawka (idealny do tego dania z uwagi na intensywnie owocową konsystencję, bez dodatku cukru) oraz karmelizowane pietruszki. Możemy dodatkowo udekorować gałązką lub listkami rozmarynu.

Przepis i zdjęcia: Anna Matuszczak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: