Szybka ciabatta - KUKBUK
ciabatta kukbuk

Szybka ciabatta

1 bochenek

Robimy zaczyn. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 45 minut.

Wszystkie składniki, z wyjątkiem oliwy, łączymy z zaczynem w misce i wyrabiamy ręką około 5 minut; nie jest to łatwe, bo ciasto klei się do rąk. Pod koniec dodajemy oliwę. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Powstałe ciasto będzie luźne.

Na papier do pieczenia, mocno obsypany mąką (najlepiej użyć sita, by nigdzie nie pozostał odkryty kawałek papieru), wylewamy połowę ciasta. Podnosząc boki papieru, formujemy płaski bochenek. Oklejamy ciasto mąką, co pomoże mu utrzymać właściwy kształt. Boki można też naciągnąć rękoma. Tak przygotowane ciabatty przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Posypujemy je mąką, przykrywamy folią i odstawiamy na kolejną godzinę. Pieczemy w 250 stopniach około pół godziny.

Zapach w domu będzie podobny do tego z okolic Santa Cecilia!

 

Więcej włoskich przepisów Bartka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: