Szparagowe spring rolls - KUKBUK
zdjęcie - SZPARAGOWE SPRING ROLLS

Szparagowe spring rolls

4 porcje

Pora spróbować szparagów w wersji azjatyckiej - chrupiące zawijasy zjeść z sosem z masła orzechowego.

Pozbywamy się zdrewniałych części szparagów – łapiemy za dwa końce i zginamy szparaga, a złamie się w miejscu, gdzie kończy się zdrewniała cześć. Kroimy szparagi w 2-3 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty (w zależności od grubości). Odcedzamy i natychmiast wkładamy do miski z lodowatą wodą na 2-3 minuty. Odcedzamy.

Ogórka kroimy w cienkie półplasterki, papryczkę w talarki. Białą część pora wkładamy do zimnej wody na około 30 minut, następnie kroimy w cienkie plasterki.

Mieszamy wszystkie składniki na sos, stopniowo dodając wodę. Jej ilość zależy od rodzaju masła, jakiego użyjemy. Sos powinien mieć gęstą konsystencję.

Moczymy płat papieru ryżowego w wodzie. Składamy go na pół. Nakładamy 3 kawałki szparagów, 3-4 plasterki ogórka, 2 plasterki pora, 1-5 talarków papryczki, 2-3 gałązki kolendry, 2 listki mięty oraz około łyżeczkę sosu. Skrapiamy sokiem z limonki. Zakładamy dolną prostą część na warzywa, następnie zwijamy w rulon tak, aby końcówki szparagów i listki wystawały z zawiniątka.

Przepis i zdjęcie: Justyna Ledwoch, Readeat.pl

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku