Szparagi z wędzoną szprotką, młodymi burakami i sosem holenderskim - KUKBUK
SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM kukbuk

Szparagi z wędzoną szprotką, młodymi burakami i sosem holenderskim

3 porcje

Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy miodem, octem i oliwą. Doprawiamy solą i odstawiamy na pół godziny. Przygotowujemy kąpiel wodną. Do wąskiego metalowego kubka wbijamy żółtka, umieszczamy go nad parą wodną i łopatkami miksera ukręcamy je do białości. Wsypujemy sól i nie przerywając miksowania, strużką i powoli wlewamy masło klarowane. Po wkręceniu całości dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Przed podaniem wkładamy do sosu ikrę. Szparagi gotujemy al dente w osolonej i posłodzonej wodzie. Kroimy w ukośne kawałki. Serwujemy z sosem, odcedzonymi szprotkami i burakami, obficie posypane posiekanym koprem. Miłośnicy smaku botwiny mogą zamarynować z bulwami pokrojone w drobną kostkę i sparzone łodyżki, a potem dodać je do sałatki. Miłego chrupania!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: