Szparagi, marchewka, szpinak i młode kiełki zielonego groszku - KUKBUK
rabarbar salatka kukbuk

Szparagi, marchewka, szpinak i młode kiełki zielonego groszku

4 porcje

(Samodzielnie z kawałkami truskawki albo jako dodatek do ryby lub mięsa. U mnie w domu w tym okresie konkurencja dla surówki z młodej kapusty ugniecionej z solą i koprem! Nazrywane gałązki młodego groszku są mistrzowskie w smaku!)

Marchewkę obieramy i gotujemy krótko w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Przelewamy bardzo zimną wodą i kroimy na długie wstążki o szerokości 2 mm, mieszamy z olejem z Góry Świętego Wawrzyńca, solimy, dodajemy posiekany drobno czosnek i ocet jabłkowy. Odstawiamy. Kroimy szparagi na 3-centymetrowe, skośne kawałki, dodajemy do marchewki. Majonez mieszamy z jogurtem, sokiem z pomarańczy i siekanym estragonem. Tuż przed podaniem dno i brzegi miski smarujemy sosem. Do marchewki dodajemy szpinak i kiełki, wymieszane, posolone wykładamy do miski. Nie zwlekać, jeść! Jakoś się samo wymiesza w trakcie nakładania od brzegu!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: