Szczupak smażony z porami - KUKBUK
szczupak z porem kukbuk

Szczupak smażony z porami

4 porcje

Zwinny szczupak ląduje na patelni. Wspominamy mazurskie przysmaki.

Pora myjemy. Przekrawamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą, dodajemy pora. Delikatnie solimy i chwilę dusimy – do momentu, aż por nieco zmięknie. Teraz dolewamy wino i czekamy, aż odparuje, a następnie wlewamy śmietanę i dusimy do momentu, aż por będzie całkiem miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rybę solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni na oleju. Podajemy ją na sosie porowym. Opcjonalnie możemy dodać do każdej porcji po ćwiartce cytryny.

 

Przepis: Piotr Bruś- Klepacki

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: