Szaszłyki z łososiem - KUKBUK
szaszlyki_z_lososiem kukbuk

Szaszłyki z łososiem

2 porcje

Kusimy dziś Was wyjątkowymi, łososiowymi szaszłykami.

Łososia myjemy, czyścimy, osuszamy i kroimy w kostkę 4 na 4 cm. W miseczce łączymy harissę, płatki chili, skórkę z cytryny, sól oraz oliwę, po czym wkładamy do marynaty pokrojonego łososia i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego łososia przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godziny, żeby ryba dobrze się zamarynowała. Cukinię myjemy i kroimy w półtalarki o grubości około 1½ cm. Cytrynę porządnie szorujemy lub sparzamy pod gorącą wodą, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Odsączamy łososia z marynaty, a następnie nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian z cukinią i cytryną. Grillujemy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej do zrumienienia z obu stron. Podajemy z sałatą, świeżymi warzywami i grzankami.

Przepis i zdjęcia: Kasia Bartoszewska – Poneta i Tomek Poneta http://plateofjoy.blogspot.com/

 

© KUKBUK 2017