Szaszłyki z trawy cytrynowej i przegrzebków - KUKBUK
Szaszlyki trawa cytrynowa kukbuk

Szaszłyki z trawy cytrynowej i przegrzebków

4 porcje

Szaszłyki z trawy cytrynowej i przegrzebków.

Szaszlyki trawa cytrynowa kukbuk

Przegrzebki płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem kuchennym i zanurzamy jedną stroną w przyprawach tandoori.

Do rondla wlewamy wodę, dodajemy boczek i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy i kroimy boczek w prostokątne kawałki o wymiarach 1×2 cm.

Na każdą łodygę trawy cytrynowej nabijamy po 3 przegrzebki i 2 kawałki boczku. Zwracamy uwagę, aby przegrzebki przebijać z boku, dzięki temu płaska strona ładnie się przysmaży.

Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy oliwę i smażymy szaszłyki po ok. 2 minuty na stronę, w zależności od wielkości przegrzebków.

Zdejmujemy z patelni i podajemy.

Wskazówka szefa kuchni:

Szaszłyki możemy podawać z sałatą lub surową młodą kapustą.

© KUKBUK 2017