Szaszłyki z batatów i fig - KUKBUK
szaszlyki bataty figi kukbuk

Szaszłyki z batatów i fig

8-10 szaszłyków

Pieczone słodkie ziemniaki i dojrzałe figi, maczane w sosie z syropu klonowego i zagryzane orzeszkami piniowymi.

Bataty obieramy i kroimy w kostkę około 1,5-2 cm. Obtaczamy w oleju, posypujemy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 25 minut, aż będą miękkie. Jarmuż pozbawiamy grubych łodyg i układamy na talerzu. Listki kolendry odrywamy od łodyg. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Mieszamy ocet balsamiczny z syropem klonowym. Figi kroimy w ćwiartki. Następnie każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na pół. Na patyczki nabijmy na przemian figi i upieczone bataty. Szaszłyki kładziemy na jarmużu, posypujemy orzeszkami i listkami kolendry. Polewamy sosem balsamicznym. Jeśli lubimy pikantne smaki skrapiamy sosem chilli.

Przepis i zdjęcie: Justyna Ledwoch, Readeat.pl
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: