Szaszłyk z polędwicy jelenia w jałowcu i ziołach z piklowaną marchwią i suszoną żurawiną - KUKBUK
szaszlyk z jelenia kukbuk

Szaszłyk z polędwicy jelenia w jałowcu i ziołach z piklowaną marchwią i suszoną żurawiną

4 porcje

Marchewki kroimy w nieregularne kształty wielkości kciuka i wkładamy do słoja z czosnkiem, ze skórką pomarańczy, z kurkumą, liśćmi curry, pokrojonym imbirem i sokiem z limonek. W rondlu zagotowujemy wodę z solą i cukrem, a następnie gorącym płynem zalewamy wszystkie składniki w słoju po sam brzeg. Odwracamy słój do góry nogami i odstawiamy na tydzień.

Polędwicę kroimy w regularną kostkę, mieszamy z jałowcem, tymiankiem i nalewką żurawinową. Przekładamy do plastikowej torebki, wyciskamy z niej powietrze i szczelnie zamykamy. Wkładamy na trzy dni do lodówki.

Robimy szaszłyki. Potrzebne są drewniane szpadki. Nadziewamy na nie na zmianę: piklowaną w przyprawach marchewkę, jelenia i suszoną żurawinę. Całość smarujemy oliwą i solimy. Grillujemy lub smażymy na patelni do wybranego stopnia wypieczenia mięsa. Dodam, że polędwicę z jelenia (jeśli pochodzi z certyfikowanego źródła) można jeść niedopieczoną. Ta, którą serwowaliśmy na warsztatach, przez wielu została zjedzona na surowo.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: