Szarlotkowa żubrówka sour - KUKBUK
zubrowka jablko kukbuk

Szarlotkowa żubrówka sour

1 porcja

Szarlotkowa żubrówka sour

Jabłka obieramy i pozbawiamy pestek. Skórki i pestki wrzucamy do garnka, dodajemy rodzynki, przyprawy i cukier, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Miąższ miksujemy z sokiem z cytryny i przecedzamy przez gazę. Gorący wywar także przecedzamy, przez sito, i studzimy do temperatury 65 stopni. Łączymy z sokiem cytrynowo-jabłkowym. Syrop przechowujemy w lodówce.

Szklankę typu short wkładamy do zamrażarki lub wypełniamy lodem. Do szejkera wlewamy białko i wstrząsamy do momentu, aż się spieni (dry shake). Dodajemy żubrówkę, syrop, sok z cytryny i Angosturę. Zasypujemy chochlą lodu i wstrząsamy intensywnie przez mniej więcej 15 sekund. Do schłodzonej szklanki podwójnie przecedzamy koktajl (przez strainer i sitko barmańskie). Serwujemy z plastrem suszonego jabłka.

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017