Szarlotka po włosku - KUKBUK
wloska szarlotka kukbuk

Szarlotka po włosku

8 porcji

Jabłka obieramy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na ćwiartki. Kawałki owoców wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po chwili skrapiamy je sokiem z cytryny i dokładamy skórkę z pomarańczy. Raz na jakiś czas mieszamy, podrzucając jabłka na patelni. Kiedy się zrumienią, wyłączamy gaz.

Składniki ciasta wrzucamy do miski i zagniatamy. Dzielimy je w stosunku 1/3 do 2/3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim formę. Na cieście układamy jabłka i przykrywamy mniejszym, także rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Górną warstwę nakłuwamy widelcem lub czubkiem noża, by zapewnić parowanie.

Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Torta di mele powinna być pięknie złota. Można (ale nie trzeba) posypać ją cukrem pudrem.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: