Szarlotka na bardzo kruchym razowym spodzie - KUKBUK
szarlotka razowa kukbuk

Szarlotka na bardzo kruchym razowym spodzie

1 okrągła forma

Mieszamy mąkę i skrobię kukurydzianą. Wrzucamy kawałki zimnego masła. Ręką wgniatamy masło w mąkę, aż powstaną drobne okruchy (jak przy robieniu kruszonki). Wtedy dodajemy ksylitol (lub cukier), cukier z wanilia,  sezam oraz żółtka (lub całe jajko) i szybko zagniatamy ciasto, aż utworzy się gładka kula. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Przygotowujemy dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden z nich przycinamy do wymiarów spodu blachy lub tortownicy. Schłodzone ciasto dzielimy w stosunku 2/3 do 1/3. Większą część kładziemy na przycięty arkusz i rozwałkowujemy placek o powierzchni większej o około 4 cm niż wymiar blachy. Pozostałe ciasto zawijamy ponownie w folię i wkładamy do zamrażalnika.

Rozwałkowane ciasto przekładamy razem z arkuszem papieru do formy i wylepiamy nim jej spód oraz boki. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem i pieczemy w temperaturze 180°C, aż będzie lekko rumiane. Dokładnie studzimy.

Orzechy siekamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cząstki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy 2 łyżki ksylitolu (lub 3 łyżki brązowego cukru), jabłka, tymianek oraz cynamon i dusimy całość tak długo, aż owoce zaczną się rozpadać. Pod koniec duszenia dodajemy orzechy, wódkę oraz owoce goji i dusimy całość przez 5 minut. Masa powinna być gęsta, z widocznymi kawałkami owoców.

Gdy masa jabłkowa ostygnie, nakładamy ją na podpieczony spód ciasta. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce do jarzyn (duże oczka), równomiernie posypujemy nim wierzch szarlotki. Wiórki ciasta oprószamy pozostała 1 łyżka ksylitolem (lub łyżka brązowego  cukru). Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut, aż wierzch szarlotki będzie złoto-rumiany. Szarlotkę studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z mlekiem, lodami waniliowymi lub ulubioną herbatą.

 

Więcej przepisów Eweliny Majdak.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: