Szarlotka krucha z kruszonką - KUKBUK
szarlotka wojda

Szarlotka krucha z kruszonką

Najlepszy sposób na pokonanie jesiennych smutków.

Jabłka obieramy i po pozbawieniu gniazd nasiennych kroimy w grubą kostkę. Z wody i cukru na patelni przygotowujemy karmel o konsystencji i kolorze miodu. Wrzucamy jabłka, przyprawy i masło. Prażymy przez 10 minut, mieszając drewnianą łyżką. Studzimy.

Robimy kruszonkę. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier, sól i kawałki masła. Nożem siekamy na stolnicy, łączymy składniki i zagniatamy elastyczne ciasto. Dobrze je schładzamy.

Do dużej miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy kawałki zimnego masła. Opuszkami palców łączymy oba składniki. Dokładamy żółtko i sól i zimnymi rękami, szybko wyrabiamy ciasto. Jeśli jest twarde, możemy dodać 2 łyżki lodowatej wody. Odkładamy na godzinę do lodówki. Posypujemy blat odrobiną mąki i rozwałkowujemy na nim ciasto na taką wielkość jak tortownica (o średnicy 24 centymetrów). Smarujemy jej dno i brzegi masłem, oprószamy odrobiną bułki tartej. Wyklejamy dno ciastem, nakłuwamy je widelcem. Na spód wykładamy warstwę jabłek, a na nie, na tarce o dużych oczkach, ścieramy kruszonkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Wierzch wystudzonej szarlotki obsypujemy solidną warstwą cukru pudru. Uwaga na intruzów podczas jedzenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: