Szalona frittata - KUKBUK
frittata kukbuk

Szalona frittata

4 porcje

Szalona, bo na winie - pełna tego, co się pod rękę nawinie. Najlepsze danie czyszczące lodówkę przed zakupami!

Na patelni (najlepiej takiej ze zdejmowaną rączką, by można ją było wstawić do piekarnika) szklimy na maśle cebulę i chwilę smażymy ze składnikami, które mamy: kiełbasą chorizo, szynką, bekonem, cukinią, papryką lub pokrojonymi w plasterki ziemniakami.

W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, szpinak, mascarpone lub serek kozi, szczyptę soli i pieprzu. Całość wylewamy na patelnię. Ser ricotta niedbale rozrzucamy na potrawie w kilku miejscach. Teraz dodajemy opcjonalnie pomidory świeże lub suszone, kapary lub szparagi. Zmniejszamy ogień i smażymy 5 minut. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (tryb grill) na około pięć minut, aż frittata nabierze złotego koloru. Posypujemy parmezanem, posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Świetne z grzankami (możemy je wrzucić wcześniej do piekarnika) i zieloną sałatą.

© KUKBUK 2017