Szakszuka z twarożkiem kozim i bakłażanem - KUKBUK
Szakszuka baklazan kukbuk

Szakszuka z twarożkiem kozim i bakłażanem

2 porcje

Śniadaniowa klasyka prosto z Izraela. Zjedź i poczuj się jak na wakacjach!

Bakłażana kroimy w plastry o grubości 1-2 cm, a następnie przekrawamy na pół i solimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i łyżeczkę masła. Podsmażamy bakłażana, a kiedy będzie już miękki, zdejmujemy z gazu i mieszamy z łyżką posiekanej kolendry.

Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, po czym ściągamy z nich, odszypułkowujemy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na drugiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy po łyżeczce masła i oleju. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek, pieprz kajeński oraz kumin. Dodajemy pokrojone pomidory, całość solimy i dusimy, aż warzywa zaczną się rozpadać i powstanie sos pomidorowy. Nie należy dusić ich zbyt długo, sos nie ma być gładki. Jeśli pomidory nie są bardzo słodkie, możemy dodać pół łyżeczki cukru. Na koniec do sosu dorzucamy bakłażana i mieszamy.

W sosie robimy dwa wgłębienia i wbijamy do nich jajka, które lekko doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy serkiem kozim. Przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy, aż białko się zetnie – żółtko powinno być płynne. Ostrożnie nakładamy porcje jajek zanurzonych w sosie do miseczek. Posypujemy potrawę kolendrą albo pietruszką i podajemy z bagietką.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: