"Szakszuka" szpinakowa - KUKBUK
szakszuka ze szpinakiem kukbuk

„Szakszuka” szpinakowa

3 porcje

Ta szpinakowa wariacja na temat izraelskiej szakszuki postawi na nogi nawet największych śpiochów.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę. Czosnek obieramy, drobno siekamy i chwilę przesmażamy na tłuszczu. Dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż się rozmrozi. Wówczas dodajemy śmietanę i wodę i dusimy szpinak bez przykrycia. Kiedy płyn odparuje, wkruszamy ser feta, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i dobrze mieszamy. Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, robimy trzy wgłębienia i w każde wbijamy jajko. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż jajko zetnie się do naszej ulubionej konsystencji, co powinno zająć 15-20 minut.

  • Kalina Koscinska

    W liście składników podajecie świeży szpinak a w przepisie napisaliście że szpinak ma się rozmrozić. To jaki ma być? 🙂

    • Wojtek Wu

      Ktoś wymyślił tu „genialne” rozwiązanie. Jak najedziesz kursorem na 400g to wyskakuje popup-ik „lub mrożony”. Po prostu czad !! 😉

  • Ilona Doliwa

    Jest jakaś różnica pomiędzy zapiekaniem w piekarniku a pozostawieniem jajek na patelni pod przykreciem?

    • Basia Starecka

      W sumie żadna, obie metody są dobre 🙂

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: