Szablok z kwaśną kapustą i pulpetami królewieckimi - KUKBUK
kukbuk szablok kapusta

Szablok z kwaśną kapustą i pulpetami królewieckimi

Aromatyczna zupa z kapustą, fasolą i pękatymi pulpetami.

Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy je do lodówki na około 15 minut. Kiedy gotujące się mięso będzie już miękkie, wyjmujemy je, wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy do jej zmiękczenia. Pulpety podsmażamy na patelni. Zupę serwujemy z pulpetami i odrobiną kwaśnej śmietany.

 

Autor i zdjęcia: Akademia Smaku Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: