Syrop z pigwowca - KUKBUK
pigwowiec syrop kukbuk

Syrop z pigwowca

3 butelki

Owoce myjemy i wkładamy do miksera, zalewamy sokiem z cytryny i miksujemy na gładką masę. Następnie przecedzamy przez sito i jeszcze raz przez gazę. Wstawiamy do lodówki. Fusy, które zostały na sicie, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Garnek przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy wywar. Zajmie to mniej więcej 30 minut. Gdy woda przejdzie smakiem wytłoczyn, przecedzamy ją przez sito i gazę. Klarowny wywar powinien dać około 500 ml płynu. Jeśli jest go mniej, dolewamy wody, jeśli więcej, redukujemy na ogniu do tej pojemności. Do wywaru dodajemy cukier i zagotowujemy. Gdy wywar nieco przestygnie, wlewamy do niego schłodzony sok z lodówki. Mieszamy dokładnie i przelewamy do butelki. Przechowujemy w lodówce.

 

Przepis i zdjęcia: Julian Karewicz

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: