Syrop rokitnikowy według pomysłu Arka - KUKBUK
syrop rokitnikowy kukbuk

Syrop rokitnikowy według pomysłu Arka

2 duże butelki

Rokitnik miksujemy z sokiem z cytryny i przecedzamy przez gazę. Odstawiamy na dwa dni. Gdy zacznie lekko fermentować, dolewamy wódkę i wstawiamy do lodówki. Wódka zgasi fermentację. Wytłoczyny z rokitnika zalewamy wodą, zasypujemy cukrem i wkładamy do garnka (Arek korzystał z sous vide, ale to niekonieczne). Gotujemy wywar na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy wytłoczyny się wygotują, studzimy nieco syrop i przelewamy go przez drobne sito, by pozbyć się wytłoczyn. Gdy syrop osiągnie temperaturę około 30 stopni, łączymy go z sokiem z lodówki. Przelewamy butelek i przechowujemy w lodówce. Jeżeli nie planujemy zużyć syropu w ciągu tygodnia, możemy nadmiar zamrozić.

Tak przygotowany syrop jest jednym ze smaczniejszych lekarstw. Można go łączyć z wodą i robić z niego lemoniady zdrowotne lub mieszać z alkoholem, najlepiej jasnym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: