Syrop rabarbarowy - KUKBUK
koktajl rabarbar kukbuk

Syrop rabarbarowy

1 porcja

Rabarbar pozbawiamy liści, kroimy w drobną kostkę i blendujemy z sokiem z cytryny. Miksujemy ostrożnie i małymi porcjami, by nie zniszczyć urządzenia. Po zmieleniu rabarbaru przelewamy otrzymany sok przez sito, a następnie przez gazę. Odczekujemy chwilę, by zebrać z powierzchni szumowinę, a następnie dodajemy cukier, sok jabłkowy, włókna rabarbaru i zagotowujemy. Gotujemy syrop na wolnym ogniu do momentu uzyskania klarowności. Przelewamy przez sito i studzimy do temperatury 70 stopni. Na tym etapie dodajemy do syropu sok z cytryny i rabarbaru. Mieszamy i przelewamy do butelki. Trzymamy w lodówce.

Przepis: Julian Karewicz

Zdjęcia: Tomasz Antoniszyn

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: