Syrop z pigwowca, pędów sosny i ze skórki limonki - KUKBUK
syrop z pigwy kukbuk

Syrop z pigwowca, pędów sosny i ze skórki limonki

1 porcja

Do gorącego syropu wrzucamy skórkę z limonek i suszone pędy sosny. Odstawiamy na słońce na godzinę. Przecedzamy do pokrojonych owoców pigwowca. Przykrywamy oddychającą ściereczką i zostawiamy na dobę lub dłużej. Filtrujemy do szklanki z lodem i musującym płynem.

Zróbcie na bazie tego syropu winegret do sałatek. Albo polejcie kawałek fety na plasterkach ogórka i obsypcie solonymi migdałami lub pistacjami. Sangria do jedzenia nie za bardzo się nadaje, ale jako ratunek, gdy odkrywamy tanią jakość hiszpańskiego wina, jest idealna. Lubię, gdy lekko smakuje kawałkami imbiru, truskawek i wiśni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: